Wiele osób zastanawia się, co zrobić z jabłek, gdy posiada się ich nadmiar. Warto się tego dowiedzieć oraz zapoznać się z najlepszymi przepisami na wyjątkowe w smaku przetwory z tych owoców.
Mus z jabłek
Wśród najlepszych pomysłów na przetwory z jabłek można wymienić mus z tych owoców. W celu przygotowania tego deseru należy obrać oraz przekroić jabłka, a następnie gotować je z odrobiną wody oraz soku z cytryny. Do musu jabłkowego można dodać także cukier, w zależności od swoich indywidualnych preferencji. Gotowy mus należy włożyć do słoików, a następnie można cieszyć się nim cały rok.
Dżem jabłkowy
Z jabłek można również stworzyć dżem. Cały proces będzie podobny do przygotowywania musu z jabłek. Do dżemu niezbędne będą obrane oraz pokrojone jabłka, woda, sok z cytryny, a także cynamon oraz cukier. Jabłka powinno się gotować wraz z pozostałymi składnikami aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Następnie dżem przekłada się do wyparzonych słoików oraz zakręca. Dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw, takich jak gofry, placki oraz naleśniki. Można również jeść z nim kanapki.
Marmolada jabłkowa
Wśród popularnych przetworów z jabłek można wymienić także marmoladę jabłkową. Do jej przygotowania niezbędne będą dwa kilogramy jabłek oraz kilogram cukru. Oprócz tego można również dodać sok z cytryny, a także cynamon. Marmolada z jabłek ma bardzo szerokie możliwości zastosowania i można jej używać do zróżnicowanych potraw. Mogą to być tradycyjne kanapki, ciasto drożdżowe, ciasteczka, ale także naleśniki, gofry, placki, a nawet jogurty.
Konfitura jabłkowa
Kolejnym przetworem, który można stworzyć z jabłek, jest konfitura z tych owoców. Przypomina ona nieco marmoladę jabłkową. Do przygotowania konfitury niezbędne będą dwa kilogramy obranych jabłek, dwa kilogramy cukru, a także woda, sok z cytryny oraz liście mięty lub cynamon. Konfitura jabłkowa jest dobra na każdą okazję. Idealnie nada się do kruchych ciasteczek, ale można z nią także pić herbatę. Jest to fantastyczne urozmaicenie dla tradycyjnie spożywanych potraw, dlatego warto ją mieć w swojej spiżarni.
Sok z jabłek
Kolejną propozycją na przetwory z jabłek będzie sok stworzonych z tych owoców. Sok z jabłek można zrobić na przykład w sokowirówce lub wyciskarce. Jest to zdrowsza alternatywa dla soków jabłkowych, które są dostępne w sprzedaży. Sok z jabłek można również zapasteryzować, dzięki czemu jego trwałość będzie przedłużona. Sok z jabłek można przygotować w wersji samodzielnej, ale możliwe jest także dodanie do niego dość zróżnicowanych dodatków. Wśród nich wskazuje się na przykład cytrynę, limonkę, miętę, a także miód.
Kompot z jabłek
Oprócz soku jabłkowego z owoców można także przygotować kompot. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni, dlatego warto go zapasteryzować. Kompot jabłkowy do słoików na zimę przygotowuje się z jabłek ugotowanych w sporej ilości wody. Do kompotu można także dodać różne dodatki, na przykład cukier lub cynamon. Ich ilość będzie zależała od indywidualnych preferencji kulinarnych.