Co ma najwięcej witaminy C? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Warto poznać najlepsze źródła kwasu askorbinowego po to by móc cieszyć się zdrowiem i poznać zalety witaminy C.
Co to jest witamina C?
Witamina C znana również jako kwas askorbinowy to związek, którego właściwości mają wiele zastosować w medycynie oraz kosmetyce. Witamina ta jest bardzo ważna dla organizmu, ponieważ jej znaczenie jest nieocenione. Ma ona wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizm, ponieważ bierze udział w procesach ważnych dla zdrowia naszych komórek. Kwas askorbinowy wzmacnia oraz wspomaga układ krążenia dlatego też należy pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Jest to również bardzo skuteczny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki a także odpowiada za procesy starzenia się. Ma on również wpływ na skórę, dlatego warto nadmienić, że istnieją badania, które w 100% potwierdzają ogromny wpływ witaminy C na powstawanie nowotworów. Suplementacja witaminy C jest bardzo ważna, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć kwasu askorbinowego. Z tego też powodu należy dostarczać odpowiednie ilości witaminy C do organizmu. Mogą to być różnego rodzaju suplementy dostępne w sklepach i aptekach a także owoce i warzywa. Zaleca się zachowanie balansu między jednymi a drugimi, ponieważ jak wiadomo w owocach jest bardzo dużo cukru. Z drugiej strony kwas askorbinowy z owoców i warzyw lepiej się wchłania w porównaniu do syntetycznych wersji. Warto wiedzieć jakie są źródła witaminy C i które naturalne produkty mogą mieć jej najwięcej.
Co ma najwięcej witaminy C?
Najwięcej witaminy C mają produkty, które są bogate w kwas askorbinowy. Co ważne, naturalna witamina C ma wiele zalet, dlatego też należy ją stosować regularnie. Przyjmowanie witaminy C, jest bardzo proste, ponieważ nie ma możliwości przedawkowania jej. Co ważne bardzo długo utrzymuje się ona w organizmie. W czasie komponowania swojej codziennej diety należy uwzględniać produkty, którą są bogate w kwas askorbinowy. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C są oczywiście warzywa i owoce. Witamina ta występuje również w ziołach, mięsie, nabiale i rybach. Co ważne, witaminę C można również znaleźć w roślinach. Duże ilości witaminy C można znaleźć np. w rokitiniku, który ma jej aż 900mg w 100g świeżej masy. Dużo witaminy C jest również w pokrzywie (600mg) oraz cytrynowcu chińskim (580mg). Gotowanie warzyw i owoców, w których jest witamina C wiąże się z tym, że część witaminy C zostanie rozpuszczona w wodzie, z uwagi na fakt, że kwas askorbinowy bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Z tego też powodu należy warzywa takie robić na parze po to aby witamina C „nie uciekła”. Spożycie dużej ilości witamin C jest bardzo ważne dla naszego organizmu, dlatego też należy poświęcić wiele uwagi temu, żeby suplementować odpowiednie ilości. Co ważne witamina ta ma również wpływ na zdrowie dzieci, dlatego od najmłodszych lat trzeba wpajać im, że jest to bardzo ważne dla zdrowia i życia. Witamina C to gwarancja zdrowia.