internacjonalista.pl

Blog tematyczny o tematyce lifestyle, zdrowiu i poradach

Lemoniada z arbuza – przepis idealny na upały

Lemoniada z arbuza – przepis idealny na upały

Lato to czas, kiedy z pewnością spotkamy się z ogromnymi upałami. Podczas nich obowiązkowo należy odpowiednio nawadniać się i ochładzać. Idealnym produktem będzie z pewnością lemoniada. Dodatkowo dzięki owocom wprowadzamy do organizmu niezbędne witaminy i minerały. Sprawdź sam, jak pyszna i orzeźwiająca jest lemoniada z arbuza.

Arbuz – owoc o wielu właściwościach

Arbuz to owoc, który w ponad 90 procentach składa się z wody. Pomimo tego, posiada on naprawdę wiele składników odżywczych. Przede wszystkim składa się z dużej ilości witaminy A oraz C. Zapewne dużą zaletą tego owocu, w szczególności dla osób będących na redukcji jest fakt, że posiada on 45 kalorii na 100 gram. Arbuzy uprawiane są przede wszystkim Chinach, Turcji, Iranie, Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Ich sezon przypada na późną wiosnę aż do początku jesieni. Dlatego też owoc ten kojarzy się przede wszystkim z nawodnieniem podczas letnich upałów. Dodatkowo spożywanie arbuza może powstrzymać gromadzenie się złego cholesterolu. Również cytrulina znajdująca się w tym owocu działa korzystnie na miażdżycę. Spożywanie owoców jest polecane przez lekarzy, dlatego też zadbajmy o nie przede wszystkim w wakacje.

Lemoniada z arbuza przepis

Przepis na lemoniadę z arbuza może być idealnym sposobem na ochłodę. Jest to orzeźwiający napój, który schłodzi nasz organizm i pomoże w funkcjonowaniu podczas największych upałów. Zobacz teraz – lemoniada z arbuza przepis.

Składniki:

  • 3/4 szklanki pokrojonego miąższu arbuza bez pestek
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • 3 łyżki syropu z cukru (podgrzewane pół szklanki wody oraz pół szklanki cukru)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanego arbuza miksujemy w blenderze, następnie dodajemy 3 łyżki syropu z cukru oraz wodę mineralną. 
  • Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do szklanek.
  • Wykonaną lemoniadę możemy schłodzić w lodówce bądź dodać kostki lodu.

Jest to z pewnością bardzo prosty przepis, który może wykonać każdy. Przyda się na pewno podczas upałów, a także zrobi furorę podczas letnich imprez. Nie czekaj i wykonaj ją już dzisiaj.

Z jakich owoców można zrobić lemoniadę?

Lemoniada według definicji to napój chłodzący o kwaskowatym smaku składający się z wody, cukru i soku cytrynowego, niekiedy gazowany. Jednakże coraz częściej do produkcji tego produktu używane są inne owoce. Lemoniada jako napój znany od zawsze. Jest lubiany przez młodych i starszych. Dzięki dodatkom w postaci owoców do organizmu wprowadzamy wiele witamin, między innymi witaminę C, A, B6 oraz innych wartościowych minerałów.

Do stworzenia lemoniady możemy użyć wielu owoców, są to na przykład cytryny, truskawki, maliny, arbuzy, rabarbar i wiele innych. Ważną zasadą w tworzeniu tego typu napojów jest to, aby owoce posiadały w sobie dużą ilość wody. Sprawia to, że lemoniada jest smaczna i orzeźwiająca. W internecie możemy spotkać także inne rodzaje napojów. Zobaczyć można lemoniadę z pietruszki, z bazylią, tymiankiem, rozmarynem i wiele innych.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.